Referentiebedrijf
Scania Production Zwolle
Adres:Russenweg 5
8000 AP Zwolle
Tel:+31 38 4977611
Fax:
E-mail:
Website:www.scanianederland.nl


Omschrijving bedrijfsactiviteit :
Scania CV AB
Scania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto's, autobussen en motoren voor industrie en scheepvaart. De onderneming telt wereldwijd ruim 35.000 medewerkers, heeft productievestigingen in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. De omzet over 2007 bedroeg bijna 9 miljard Euro.

Scania Production Zwolle B.V.
Scania Production Zwolle B.V. is de grootste van de drie Europese productiebedrijven voor zware Scania vrachtauto's. In 2007 werden door de Zwolse fabriek ruim 30000 trucks afgeleverd. De vrachtauto's werden vanuit Zwolle afgeleverd naar ruim 60 landen. Het merendeel had een Europese bestemming. Wereldwijd produceerde Scania ruim 75.000 trucks en bussen.

Chassis productie Zwolle
De fabriek in Zwolle is het Europese hoofdproductiecentrum voor Scania vrachtauto's. Hier wordt het volledige Scania vrachtwagenprogramma gebouwd. Sinds 1964, het jaar waarin de productie in Nederland begon, werden al meer dan 435.000 vrachtwagens afgeleverd. Het aantal medewerkers is in die periode gegroeid van 270 naar ca 1.500.

Logistiek Centrum
Onderdeel van het fabriekscomplex in Zwolle is een Logistiek Centrum. De levering van productie-delen aan de fabriek vindt plaats door directe communicatie per computer. Per dag worden gemiddeld 1200 ton goederen aangeleverd. Veel van de delen worden just in time aangeleverd. Ruim 450 toeleveranciers zijn op een informatie systeem aangesloten, waardoor de orders zo efficiŽnt mogelijk kunnen worden afgehandeld.

Productie op order
Scania Production Zwolle produceert uitsluitend op order. Dat houdt in dat alle vrachtauto's op basis van klanteneisen worden gespecificeerd. Het betekent ook dat snel moet worden ingespeeld op de sterk wisselende vraag naar zware vrachtwagens. Dit is mogelijk door uitgebalanceerde logistieke systemen en de flexibele inzet van het personeel. Er wordt o.a. gewerkt met een flexurenbank waarmee teveel en te weinig gewerkte tijd kan worden verrekend.

Personeel
Een deel van de 1.500 medewerkers wordt gevormd door tijdelijke arbeidskrachten die via Capac zijn gedetacheerd of als flexmedewerkers zijn aangesteld.

Ploegendienst<\B>
In de productie-afdelingen te Zwolle wordt in een twee ploegensysteem gewerkt. In een wisselend dienstrooster wordt gemiddeld 38,75 uur per week gewerkt, van 's morgens 06.00 tot 's avonds 10:30 uur.

Opleiding en training
Zowel op de eigen bedrijfsschool, met 2 fulltime leraren, als daarbuiten volgen de medewerkers tal van cursussen en wordt het eigen personeel getraind op specifieke werkzaamheden.

West Europese markt in 2007
Door de verschillende fabrikanten werden tot en met december 2007 in Europa 267.000 bedrijfsauto's > 16 ton geregistreerd. Het Scania aandeel hierin bedroeg 13.2 %. Groot BrittanniŽ, Duitsland, Nederland, TjechiŽ en BelgiŽ zijn de belangrijkste markten voor Scania.
In Nederland werden door de importeur, SCANIA Beers B.V., ca. 3.200 Scaniaís afgeleverd.

Zweedse kwaliteit van Nederlandse bodem
De Scania fabriek in Zwolle, SCANIA Beers en de nieuwe lakfabriek in Meppel staan gezamenlijk voor Zweedse kwaliteit van Nederlandse bodem.Omschrijving realisaties & referenties :
Innovatieve/geavanceerde producten :
Bedrijfsgegevens Ė historiek :
Algemeen directeur :
Commercieel Directeur :
Technisch Directeur :
Financieel Directeur:
Vestigingen:
Aantal Medewerkers :
Omzet :
RPR :


Spreker :
Naam : Dhr. Erik de Gilde
Functie : Manager Adaptation, Test & Deliviries
Informatie : Erik de Gilde (29 juni 1960), werkt sinds 1987 bij Scania in Zwolle. Binnen Scania is hij gedurende deze 22 jaar in 10 verschillende functies verantwoordelijk geweest voor engineering, ICT, logistiek, productie, klantaanpassing, kwaliteit, en HR. Sinds 1995 maakt Erik deel uit van het Management Team van Scania in Zwolle (grootste assemblage plant van Scania).
Erik is in 1982 afgestudeerd aan de HTS-Utrecht (WTB-Constructietechniek en in 1988 aan de TU-Delft (WTB-IndustriŽle Organisatie).
Sinds 1998 heeft Erik de Gilde zich binnen Scania kunnen bekwamen in de toepassing van het Scania Productie Systeem. Dit Scania Productie Systeem is afgeleid van het succesvolle Toyota Productie Systeem.
Naast zijn werk bij Scania is Erik vice-voorzitter van de verladersorganisatie EVO en als regio-voorzitter voor EVO actief binnen de provincie Overijssel.Referentiebedrijven
LOGOS
ASML
Bosch VDT
Daikin Europe
Emerson Process Management Flow
FrieslandCampina
Merck Sharp & Dohme
Mitsubishi Caterpillar Forklifts Europe
NXP
Scania Production Zwolle